Хари Потър/ Harry Potter

Post Reply
проф. Монгомъри
Posts: 9
Joined: Tue Nov 24, 2020 1:13 pm

Хари Потър/ Harry Potter

Image

Не знам дали има друга поредица, която да е толкова известна и да има толкова много почитатели като тази за магьосника Хари Потър. Аз не съм от тези луди фенове. Миналата година по Коледа нещо получих факсове и за два дни изгледах всичките филми. От книгите съм чела само първата. Но ми допадна.
Та... вие какво мислите за "Хари Потър"? Велика поредица ли е за вас? Кой ви е любимият филм от всичките? И дали сте доволни от него, все пак е по книга. Image


Малко повече инфо за филмовата поредица:


"Хари Потър" е поредица от 8 филма, направени по едноименната поредица от 7 романа на английската писателка Джоан Роулинг. Поредицата в жанр фентъзи започва с Хари Потър и Философският камък и завършва с Хари Потър и Даровете на Смъртта:Втора част.
Продуцирана е от Дейвид Хеймън, а главните роли се изпълняват от Даниел Радклиф (Хари Потър), Ема Уотсън (Хърмаяни Гренджър) и Рупърт Гринт (Рон Уизли). Четирима режисьори работят по филмите- Крис Кълъмбъс (1-ви и 2-ри), Алфонсо Куарон (3-ти), Майк Нюъл (4-ти) и Дейвид Йейтс (5-ти, 6-ти, 7-ми и 8-ми). Сценаристи са Джоян Роулинг(като автор на романите), Стив Клоувс(за всички филми, освен 5-ти) и Майкъл Голденберг(за 5-ти).
Адаптацията на последния роман е разделен на две части.

 Сюжет:
Хари Потър и Философският камък (2001) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Philosopher's Stone, познато в САЩ и Индия, като Harry Potter and the Sorcerer's Stone)
Хари Потър е осиротяло момче, отгледано от леля си и вуйчо си. На 11 години, полу-великана Рубиъс Хагрид го информира, че всъщност е магьосник, а родителите му са били убити от злия магьосник Лорд Волдемор. Същата нощ Волдемор се е опитал да убие и малкия Хари, но проклятието му се върнало към него и го превърнало в слаба и безпомощна форма. В резултат на това Хари става изключително известен в магьосническия свят. Хари започва първата си година в училището за магия и вълшебство Хогуортс и се учи за магията. През годината, Хари и неговите приятели Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър са се заплели в тайната на философския камък, който се съхранява в рамките на училището.

Хари Потър и Стаята на тайните (2002) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Chamber of Secrets)
Хари, Рон и Хърмаяни се завръщат за втората си годинина в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“, която се оказва по-трудна от предната. Стаята на тайните е отворена, а последствието от това е вкаменени ученици и призраци от освободеното чудовище. Хари трябва да се изправи срещу твърденията, че е наследник на Салазар Слидерин (основател на дом Слидерин), научавайки, че говори змийски език, като Слидерин. Хари открива мистериозен дневник, който го вкарва в капана на Стаята на тайните.

Хари Потър и Затворникът от Азкабан (2004) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
Третата година на момчето магьосник Хари Потър и приятелите му в „Хогуортс“, отново е изпълнена с приключения. Професор Ремус Лупин е новият преподавател по Защита срещу Черните изкуства, а убиецът Сириус Блек бяга от затвора Азкабан. Министерството на Магията праща диментори в „Хогуортс“, изпитание срещу което Хари трябва да се изправи. Хари научава повече за миналото си, откогато и да е било, а самият Сириус Блек изиграва важна роля в живота на Хари.

Хари Потър и Огненият бокал (2005) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Goblet of Fire)
През четвъртата година на Хари, Тъмна маска се появява в небето, след една атака на смъртожадните след края на първенството за Световната купа по куидич. „Хогуортс“ става домакин на легендарно събитие – Тримагическия турнир. Тази година новият преподавател по Защита срещу Черните изкуства е аврорът – професор Аластор „Лудоокия“ Муди. Чести кошмари притесняват Хари през цялата година. Три европейски училища вземат участие в Турнира, всяко от които е представяно от един свой ученик. Огненият бокал избира представител за френската академия „Бобатон“ – Фльор Делакор, за българското училище „Дурмщранг“ – Виктор Крум и за „Хогуортс“ – Седрик Дигъри. Странно защо Бокалът изхвърля и името на Хари, като четвърти състезател, което го среща с преродения Волдемор.

Хари Потър и Орденът на Феникса (2007) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Order of the Phoenix)
Петата година на Хари започва, като е нападнат от диментори в Литъл Уингинг. Хари разбира, че Министерството на Магията категорично отрича за завръщането на Лорд Волдемор. Кошмарите на Хари продължават. Новият перподавател по Защита срещу Черните изкуства е заместник-министъра на Магията професор Долорес Ъмбридж. Тази тиранична жена строго наказва всеки ученик, дръзнал да спомене, че Волдемор се е завърнал. Хари открива пророчеството, в което се споменава за него и Волдемор – „докато единият е жив, другият не може да оцелее“.

Хари Потър и Нечистокръвният Принц (2009) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Half-Blood Prince)
В шестата година на Хари в „Хогуортс“, Лорд Волдемор и смъртожадните увеличават нападенията срещу магьосници и мъгъли. Директора Албус Дъмбълдор убеждава стария си приятел Хорас Слъгхорн да се върне в „Хогуортс“ като професор по Отвари, а професор Снейп най-сетне получава поста на преподавател по Защита срещу Черните изкуства. В един час по отвари Хари намира учебник, на който намира надпис, че е собственост на Нечистокръвния Принц. Романтика и хормони се крият в рамките на стените на замъка през цялата година, Драко Малфой се бори да извърши акт, нареден му от Волдемор. Междувременно Дъмбълдор и Хари тайно работят заедно, за да открият метод на това как да унищожат Тъмния Лорд веднъж и завинаги.

Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 1 (2010) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1)
След неочакваните събития в края на предходната година, Хари, Рон и Хърмаяни са натоварени със задача да намерят и унищожат тайната на Лорд Волдемор към безсмъртието – хоркруксите. Сега трябва да им е последната година в „Хогуортс“, но не могат да се върнат, защото Министерството на Магията се е разпаднало и на власт са Волдемор и смъртожадните. Триото преминава през дълго приключение с много препятствия по пътя си, като смътожадните, но също и да разберат тайната за Даровете на Смъртта. Връзката между ума на Хари с този на Волдемор става все по-силна.

Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2 (2011) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2)
След като унищожават един хоркрукс и откриват значението на Даровете на Смъртта – Хари, Рон и Хърмаяни продължават да търсят другите хоркрукси, за да унищожат Волдемор. Той обаче вече притежава Старшата пръчка (един от Даровете). Когато се завръщат в „Хогуортс“ смъртожадните нападат замъка, а триото прави последен отпор в атаката, насочена от тъмните сили.


Източник:wikipedia
Post Reply